Saturday, August 28, 2010

BAHAN BANTU MENGAJAR: 3 - MENGEKALKAN MAKANAN WARISAN

BAHAN BANTU MENGAJAR: 3 - MENGEKALKAN MAKANAN WARISAN



Warisan Tidak Ketara Makanan 2009

BilNama MakananBilNama Makanan
BilNama Makanan
1.Nasi Lemak35.Gulai Asam Rom68.Kuih Cara
2.Nasi Ayam36.Kari Kepala Ikan69.Kuih Bingka
3.Nasi Kunyit (Pulut Kuning)37.Kurma Daging/Ayam70.Kuih Bakul
4.Nasi Tumpang38.Pajeri71.Kuih Bulan
5.Nasi Kerabu39.Masak Ikan dan Pisang Dalam Buluh72.Kuih Cincin
6.Nasi Dagang40.Yong Tau Foo73.Kuih Bakar
7.Nasi Himpit41.Daging Dendeng74.Kuih Sepit
8.Nasi Goreng Kampung42.Ayam Panggang75.Apam Balik
9.Nasi Ulam43.Botok-Botok Ikan76.Pisang Goreng
10.Ketupat44.Sambal Tumis77.Keropok
11.Lemang45.Chili Crab78.Opok-Opok
12.Pulut Kukus Periuk Kera46.Teh Tarik79.Karipap
13.Mee Mamak47.Cendol80.Buah Melaka @ Ondeh-Ondeh
14.Laksa48.Air Batu Campur (ABC)81.Lempeng
15.Mee Kari49.Air Kelapa82.Bahulu
16.Char Kuay Teow Pulau Pinang50.Air Selasih83.Dodol
17.Laksa Johor51.Hinava/Umai84.Lempuk Durian
18.Mee Siam52.Pekasam85.Wajik
19.Bubur Pedas Sarawak53.Tempoyak86.Seri Kaya
20.Bubur As-Sura54.Otak-Otak87.Halwa
21.Bubur Sum-Sum55.Sambal Belacan88.Agar-Agar
22.Bubur Kacang Hijau56.Cencaluk89.Pulut Panggang
23.Sagu Gula Melaka57.Sambal Gesek Ikan Bilis90.Tapai
24.Kuih Bingka Ubi58.Sate @ Satay91.Masalodeh
25.Rendang59.Yee Sang92.Putu Mayam
26.Serunding60.Sata93.Maruku
27.Ayam Percik61.Telur Pindang94.Roti Jala
28.Manok Pansoh62.Kerabu Mangga Muda95.Roti Canai
29.Masak Asam Pedas63.Acar96.Tosai
30.Gulai Tempoyak Ikan Patin64.Kuih Keria97.Penderam
31.Ikan Bakar65.Kuih Koci98.Kuih Lopis
32.Ikan Panggang Tanah Liat66.Akok99.Laddu
33.Gulai Lemak Umbut67.Kuih Seri Muka100.Ubi Kayu
34.Gulai Lemak Cili Padi



Berdasarkan bahan rangsangan tersebut, huraikan pendapat anda tentang usaha-usaha untuk mengekalkan warisan makanan di negara ini.